Ooit werd ik gewezen op de Colorchecker Passport van X-rite en daar ben ik zeer dankbaar voor. Wat een geweldig instrument om je foto’s nog beter te maken, maar misschien nog belangrijker kleurecht.
Kleurecht
In het kort komt het erop neer dat bij juist gebruik van een Colorchecker hetgeen dat je op de foto zet precies dezelfde kleur zal zijn als in het echt. Dit kan belangrijk zijn voor bijvoorbeeld kleding maar ook voor een schilder of een juiste weergave van producten op het internet of in een catalogus.
Hoe het werkt
Een Colorchecker is heel makkelijk in gebruik, onderstaand lees je stapsgewijs wat je moet doen:
- Fotografeer in RAW formaat.
- Je zorgt dat je tijdens iedere shoot een foto maakt van de kleurenkaart op de Colorchecker.
- Op de computer laad je aan de hand van die foto een profiel. Dit kan ik de meegeleverde software of bijvoorbeeld een plug-in in Lightroom. De software weer exact welke kleuren er op de kaart zitten en kan hieruit dus de verschillen berekenen, hierdoor weer deze waar er gecorrigeerd moet worden.
- Bij het verwerken in Lightroom klik je het juiste profiel aan en watch the magic happen.
Easy as that! Onderstaand zie je een foto van de kleurenkaart. De linkerhelft van ieder vakje is zonder het geladen profiel, de rechterhelft van ieder vakje is kleurecht.
Op de kleurenkaart zie je duidelijk wat de colorchecker doet, de kleuren zijn veel dieper en spreken meer. Omdat je voor iedere shoot een nieuw profiel maakt zullen de kleuren iedere keer kloppen, waar dit met een standaard profiel niet zo is. Zo zijn standaard profielen ook vaak ingericht naar het land waar de camera vandaan komt. Over het algemeen zijn dit wat gelige tinten die het op een aziatische huid perfect doen, maar op onze Hollandse huidjes toch niet zo.
Onderstaand een voorbeeld met een simpele foto van een kleurige sjaal. Vooral in het rood en paars zie je dat de kleur dieper is dan dat de foto zonder colorchecker weergeeft.