Categorieën
Blog

Don’t be a pirate!

Piraten zijn natuurlijk super stoer. Maar als het om mijn foto’s gaat: “Don’t be one! Arrrr!!”. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus in deze blogpost leg ik uit wat ik doe als iemand zonder mijn toestemming door mij gemaakte foto’s publiceert en dus inbreuk maakt op mijn auteursrechten.

Hoe signaleer ik inbreuken op mijn auteursrecht

Ik gebruik de website Pixsy, een website die doet aan reverse image searching. Dit is een handige tool die automatisch het internet af speurt naar foto’s die, volgens de computer die hier achter zit, lijken op de jouwe. Je controleert dan zelf of deze match uiteindelijk klopt, omdat een computer dit doet heb je ook vaak false matches.

Naast deze handige tool wordt ik door anderen wel eens op een inbreuk gewezen en zelf kom ik natuurlijk soms ook wat tegen.

Wat doe ik bij inbreuk op mijn auteursrecht

Als ik een inbreuk ontdek ga ik als volgt te werk:

  • Ik leg de inbreuk vast doormiddel van een screenshot
  • Via web-sniffer ga ik na wanneer de afbeelding gepubliceerd is
  • Volgens de tarievenlijst van Fotoanoniem stel ik een bedrag voor de schadevergoeding op. 2x het bedrag voor publicatie zonder licentie en 1x voor het niet aanwezig zijn van naamsvermelding
  • Vervolgens stuur ik de inbreukmaker een schikkingsvoorstel met daarin een voorgestelde schadevergoeding
  • Als de inbreukmaker niet bereid is te betalen, of uitgebreid verweer wil gaan voeren, dan draag ik mijn dossier over aan advocatenkantoor i-ee. Zij zijn gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht. De kosten hiervan worden doorberekend aan de inbreukmaker.

Waarom bescherm ik mijn auteursrecht

Sommige mensen begrijpen niet dat ik dit doe, ik heb zelfs al wel eens hele vervelende reacties gehad. Ik zou misbruik maken van mijn recht! Maar dit recht is er natuurlijk niet voor niets.

Stel je gaat naar de bakker, pakt daar een brood en loopt zonder te betalen weg. Zou de bakker dit kunnen waarderen? Dat lijkt me niet. Mijn foto’s zijn mijn werk en net als iedere verkoper van een dienst of product wil ik bepalen aan wie ik mijn producten verkoop en welk prijskaartje ik daaraan hang. Net als op de markt is er vooraf genoeg te bespreken en te onderhandelen, maar als je eenmaal met mijn brood zonder te betalen de deur uit loopt raak je bij mij de onderhandelingsruimte kwijt.

Dit klinkt nogal hard, maar dit is ook ter bescherming van mijn klanten. Het zou niet eerlijk zijn als zij wel netjes betalen voor mijn product, maar ik een ander er gratis mee vandoor laat gaan.

Hoe zorg je ervoor je geen schikking op de mat krijgt

Als men een schikking ontvangt is het eerste verweer vaak dat zij niet wisten dat er auteursrechten op de foto zaten. Maar auteursrechten zijn niet iets dat iemand speciaal aanvraagt. Dit zijn rechten die direct ontstaan bij het maken van een origineel product. Of tante Sjaan nu een foto maakt of ik, beide hebben we dezelfde auteursrechten.

Ga er dus nooit vanuit dat een foto van internet vrij gebruikt en gepubliceerd mag worden. Zelfs Facebook stelt je in de kleine letters zelf verantwoordelijk voor de publicaties die je op je Facebook doet. Als publiceerder heb je wettelijk onderzoeksplicht om uit te vinden wie de maker van de foto is om zo toestemming te kunnen verkrijgen. Lukt dit niet, dan richt je jezelf tot Foto anoniem. Je betaald aan hen een bedrag voor de publicatie. Mocht de fotograaf zich alsnog melden, dan ontvangt hij dit bedrag alsnog.

Dus wees verstandig en betaal de bakker gewoon voor je brood. En een piraat zijn doe je dan maar met carnaval of voor op de foto ;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.